A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház 2024. május 19-26. között tizenötödik alkalommal rendezi meg a TESZT Temesvári Euroregionális Színházi Találkozót. A program a teszt.ro honlapon érhető el, április 1-től pedig kedvezményes áron, 300 lejért lehet tíz előadás megtekintésére szóló bérletet váltani. 

A 15. TESZT válogatása a „Másik nézőpont” témát követi, reflektorfénybe állítva olyan témaköröket, amelyekkel keveset foglalkozunk, vagy amelyek az egyre inkább polarizálódó világban ellentétben állnak saját meggyőződésünkkel. A kiválasztott produkciók lehetőséget kínálnak az emberi motivációk dinamikájának mélyebb megértésére. Temesvár több nemzetiség kultúrájának kereszteződésében áll, ezért másfél évtizeddel ezelőtt a TESZT – a legújabb színházi trendek közönséggel való megismertetése mellett – a multikulturalizmus népszerűsítését tűzte ki célul, ezek mellett sikerült lehetőséget teremteni a színházi emberek és a közönség találkozására. Az idei fesztiválprogram a koncertek mellett alkotókkal való beszélgetésekkel, színészeknek szóló ingyenes workshopokkal és teatrológusoknak szóló műhelymunkákkal egészül ki.

A program 24 produkciót vonultat fel Magyarországról, Szerbiából, Horvátországból, Szlovéniából, Görögországból, Bulgáriából, Olaszországból, Franciaországból, Németországból, az Egyesült Királyságból és Finnországból, amelyek közül kettő (a Penthesilea és a Share the Love) szabadtéri előadás, és ingyenesen megtekinthető. Az EXT@TESZT szekció három helyi független társulatot (Arte-Factum, Unfold Motion, Basca Színház) mutat be nemzetközi kontextusban. A fesztivál a szervező színház saját produkcióival kezdődik és zárul, az „1978” és „Pericles” nemzetközileg elismert színházi alkotók, Tomi Janežič és Philip Parr rendezései. A fesztivál előadásaiban közös az aktuális trendekhez igazodó esztétika, illetve a konvencionális színházi helyszínek és keretek átlépése, ezért apellál a TESZT olyan színházi alkotókra, mint Urbán András, Selma Spahić, Mario Banushi, Stefano Té, Nagy József vagy Horváth Csaba. Az európai színpadokon már ismert előadások közül a TESZT – Romániában elsőként – elhozza a fiatal Mario Banushi által rendezett Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia című produkciót, amely egy felkavaró érzékenységű vizuális költemény családról és halálról.

Bérletek április 1. és május 1. között 300 lejért válthatók, az előfizetés a 10 szabadon választott előadásra szóló jegy mellett egy TESZT15 feliratú pólót vagy vászonszatyrot is tartalmaz.

Május 1-től a 10 belépőt tartalmazó bérlet 400 lejért, az 5 jegyet tartalmazó 200 lejért váltható ki, az előadásokra szóló jegyek pedig előadásonként 50 lejért, a koncertekre 30 lejért vásárolhatók meg akár online is. A szervezők valamennyi produkcióhoz – az előadás nyelvétől függően – román, magyar és angol nyelvű fordítást biztosítanak. A fesztivál ideje alatt minden este

moderált beszélgetésre is sor kerül, ahol a közönség párbeszédet folytathat az alkotókkal, művészekkel.

A bérletek kizárólag a Csiky Gergely Állami Magyar Színház jegypénztárában (Alba Iulia utca 2. szám) vásárolhatók meg. További információk a jegyirodában vagy a 0356-450.606-os telefonszámon igényelhetők.