A Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház örömmel jelenti be, hogy a Tomi Janežič által rendezett 1978 című produkcióját két UNITER-díjra: a 2023-as év legjobb produkciója és a legjobb díszlete (szerző: Branko Hojnik) díjra jelölték – áll a polgármesteri hivatal által finanszírozott intézmény közleményében.

 Az 1978 c. előadást a társulat 2023. december 7-én, a Politechnika Egyetem egykori Hidrotechnika Karának épületében, a Ghirodei út 32. szám alatt, egy kifejezetten erre a színházi produkcióra kiválasztott és átalakított térben mutatta be először. A többdimenziós cselekmény a kommunista Románia egyik tömbházlakásából, egy család életéből kiindulva, különböző történelmi időszakokon át, több narrációs szálon halad: mi a kapcsolat Ferenc József császár és egy, a Ceaușescu tiszteletére fogalmazást író kisfiú között? A szálak összefonódnak az örömöket, a traumákat, és a fájdalmas személyes emlékek töredékeit továbbörökítő generációk történetében. Az 1978 a szlovén Tomi Janežič első romániai rendezése, miután már több előadással részt vett a Csiky Gergely Állami Magyar Színház által szervezett TESZT Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozón.

 A három felvonás három különböző tere időkapszulaként működik: a néző elmerül az 1970-es években, a jelenben és az első világháborúban. A Temesvári Politechnika Egyetemmel együttműködve, a színház csapatának és Branko Hojnik szlovén díszlettervezőnek sikerült az épületet egyedülálló színházi térré alakítani, és becsatlakoztatni a város kulturális körforgásába.

 Az 1978 című előadás szereplői: Balázs Attila, Borbély B. Emília, Czüvek Loránd, Jancsó Előd, Kiss Attila, Lajter Márkó Ernesztó, Mátyás Zsolt Imre, Simó Emese, Szőllősi Eszter és Vajda Boróka. A forgatókönyvet a Csiky Gergely Állami Magyar Színház színészeinek személyes történetei alapján Tomi Janežič és Simona Semenič írta.  

Tomi Janežič (sz. 1972) Európa egyik legismertebb és legelismertebb színházi rendezője, a Ljubljanai Egyetem professzora, a legnevesebb fesztiválok többszörösen díjazott művésze. Esztétikai programja a kortárs színház egyik legerősebb és legeredetibb irányzatát képezi, művészi stílusát a nehéz témákkal ötvözött líraiság határozza meg, a próbákon a pszichodráma eszközeit alkalmazza. Az 1978 c. előadás az első része annak a tematikusan összefüggő, tizenkét előadásból álló sorozatnak, amely a Gorizia/Nova Gorica 2025 Európa Kulturális Fővárosa kulturális program keretében kerül bemutatásra.

 Az előadás legközelebb március 17-én 17.00 órától, illetve március 27-én, a színház világnapján, szintén 17.00 órától tekinthető meg. A helyszínre történő szállítást a színház biztosítja, akárcsak a román és angol nyelvű feliratozást. Jegyek kaphatók online a https://ticket.tm-t.ro/ro oldalon, illetve a színházban hétfőtől péntekig 13-19 óra között.