(MTI) – Romániába illegálisan érkező arab határsértőket Nyugatra szöktető embercsempész hálózat tagjaira csaptak le kedden a román hatóságok – közölte a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

A vádhatóság 33 Dolj, Temes, Arad, Krassó-Szörény és Arges megyei helyszínen végzett házkutatást kedden a határrendészet és a rendőrségi bevetési egységek részvételével.

A DIICOT közlése szerint az embercsempészetre szakosodott bűnszervezetet román, bolgár, iraki és indiai állampolgárok hozták létre 2023 elején. A banda tagjai azóta a Duna bulgáriai partjáról több ízben csónakkal illegálisan Romániába hoztak át Nyugatra – elsősorban Németországba – eljutni szándékozó arabokat, majd furgonokkal, terepjárókkal Temesvár, illetve Arad térségébe szállították őket. Itt egy-két napig szállást biztosítottak számukra, majd többnyire nyugat-európai országokba tartó teherautók rakterébe bújtatva, 20-30 fős csoportokban indították útnak az embereket.

A hatóságok 20 ilyen csoportot, mintegy 500 embert fogtak el, mielőtt sikerült felgöngyölíteniük a hálózatot. A DIICOT szerint az áldozatoktól 4000-5000 eurót követeltek az embercsempészek Nyugatra szöktetésük megszervezéséért, annak ellenére, hogy életveszélyes körülmények között szállították őket. Egy alkalommal többen is megsérültek, amikor furgonjuk balesetet szenvedett.