Kibővíti és középiskolai szintre is kiterjeszti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem (ÓE) – jelentette be Kovács Levente rektor Temesváron, a 25. Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia (MTDK) megnyitóján.

Közölte: a jubileumi rendezvényen megállapodtak a bánsági város román nyelvű egyetemein tanuló magyar hallgatók anyanyelvű szellemi központjaként 2019-ben alakult Bolyai János Szakkollégium megújításról, az ÓE fenntartása alá került budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium pedig a temesvári Bartók Béla Líceummal kötött tehetséggondozási megállapodást. Az ÓE tehetséggondozó programjai nemcsak a műszaki, hanem a művészeti, orvosi, társadalomtudományi területeken is támogatják a külhoni magyar hallgatók anyanyelvű képzését – mutatott rá a rektor.
    
Kovács Levente a 25. műszaki TDK nyitórendezvényén felidézte: 1999-es elindulásakor, amikor – temesvári egyetemi hallgatóként – fő szervezője volt az első MTDK-nak, nemcsak Temesváron, hanem egyetlen romániai egyetemen sem létezett még magyar nyelvű műszaki felsőoktatás, „volt viszont nagyon erős magyar diákszervezeti közösség” Temesváron, Kolozsváron, Marosváráshelyen, Nagyváradon, Brassóban. Rámutatott: a Temesvári Magyar Diákszervezet (TMD) akkori kezdeményezése hagyományt teremtett, és ma olyanok működtetik a TMD-t, szervezik az MTDK-t, akik annak indulásakor még nem is éltek.
    A rektor szerint az Óbudai Egyetem, a közép-kelet-európai térség meghatározó műszaki egyetemeként kiemelten fontosnak tartja, hogy a régióban megerősödjék a magyar nyelvű műszaki képzés: ezt a célt szolgálja az, hogy a negyedszázados mozgalom most további elemekkel bővült.
    
Kovács Levente Molnár Andrással, a Bánsági Közösségért Egyesület elnökével írt alá megállapodást a Bolyai János Szakkollégium kibővítéséről, amely a Temesváron tanuló magyar egyetemi hallgatók számára kínál tehetséggondozást, valamint a magyar szaknyelv elsajátítására és gyakorlására biztosít keretet. A megállapodáshoz fűzött remények szerint a szakkollégium az erdélyi szórvány magyar nyelvű tehetséggondozásának komoly bázisává nőheti ki magát, azáltal, hogy a szakmai programok mellett a közéleti szerepvállaláshoz, a közösségépítéshez szükséges kompetenciák fejlesztését is segíti ösztöndíjakkal és programokkal .
    
Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) elnöke a Temesvári Műszaki Egyetemen tartott rendezvényen rámutatott: bár a diákköri tevékenység sajátosan magyar intézményesített felsőoktatási tehetséggondozásként már több mint hét évtizedes múltra tekint vissza, a temesvári egy spontánul megalakult, a temesvári diákok által elindított kezdeményezés, amelyben a diákok nagyon jelentős szerepet játszanak. S ez szerinte többletérték a magyarországi egyetemek gyakorlatához képest.
    A tudomány egységes, de a nyelvek különböznek, és ezért nagyon fontos, hogy bármilyen nyelven is tanul egy hallgató, saját szakmájának fogalmait ki tudja fejezni az anyanyelvén – mondta az OTDT elnöke.
    
A temesvári sajtótájékoztatón Neizer Zita, a Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatója elmondta: a temesvári Bartók Béla Líceummal kötött tehetséggondozási megállapodás keretében a két hasonló profilú osztályokat működtető tanintézmény a TDK-hoz hasonló rendezvényeket fog közösen szervezni a középiskolások számára, hogy már középiskolai szintről felkarolják és egy tudományos életpálya irányába orientálják a tehetséges fiatalokat.
    
Erdei Ildikó, a Bartók Béla Líceum igazgatója szerint az ÓE által kezdeményezett tehetséggondozási program hozzásegíti a diákokat, hogy már középiskolásokként megtapasztalják a kutatói szemléletet. „Minden testvériskolai kapcsolat ablak a világra, szórványoktatási központként mindig nagyon fontos, hogy egy nagyobb hálózatnak váljunk részévé, hiszen ha csak mi magunk vagyunk, itthon nincs akihez mérjük magunkat, nincs akitől tanuljunk” – mutatott rá a temesvári magyar középiskola vezetője.

foto: facebook.com/BJSZKTemesvar