A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói májusban filmekkel és előadásokkal vannak jelen az országban és külföldön egyaránt. Molnár Csaba film-fotó-média szakos hallgató rendezése három külföldi filmszemlén szerepel; és a csíkszeredai Unscene fesztivál nem kevesebb, mint 18 marosvásárhelyi színis produkciót vonultat fel május 9-15. között.

Molnár Csaba média szakos hallgató filmje, A fügefa idén tavasszal három filmfesztivál válogatásában is jelen van. Az AMIK (A Mi Kultúránk) Rövidfilm fesztiválon Budapesten márciusban a Legjobb Kísérleti Film kategóriában díjazták az alkotást, majd a New York-ban zajló Centrally Isolated Filmfestival (CIFF) hivatalos válogatásában május 4-én volt látható a film az Ithaca-i Schwartz Előadóművészeti Központban. A Mediawave Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos válogatásába bekerülő produkció vetítése május 15-17. között lesz szintén Budapesten. Az író, rendező, vágó szerepét betöltő Molnár Csaba mellett számos film-fotó-média szakos hallgató működött közre a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen készült rövidfilm létrejöttében. A rendezőasszisztens Kovács István, gyártásvezető Sándor Emőke Orsolya, script/csapó Berei Zsolt és Nagy – Lázár Mikolt volt; az operatőrök szintén film-szakos diákok: Böjte Zalán és Koronka Gábor. A film szereplői Homlok Bertalan és Rubold Emília színész szakos hallgatók, a produkció dramaturgja Marton Orsolya. A fügefa egy ősi bibliai történet újraértelmezése, amely szimbolikus elemekkel gazdagítja a Bűnbeesés történetét. Az Édenkertből való kiűztetés fogalmát nem csak Ádámra és Évára vetíti ki a történet, hanem az egész kozmoszra, a legapróbb csigáktól a galaxisokig. Marosvásárhelyen legközelebb a Stúdió Színházban május 31-én vetítik a 1st TAKE filmszemle programjában.

Az Unscene fesztiválon Csíkszeredában látható a marosvásárhelyi színis hallgatók 18 előadása. A régió színházi iskoláit felsorakoztató szemlén a Stúdió Színházas repertoár-előadások mellett számos rendező-vizsga, felolvasószínházi produkció és kiállítás is látható lesz a nagyközönség számára. A fesztivált a média és a bábszakos szakos hallgatók közös, Bábjáték nem gyermekjáték c. kiállítása nyitja. A koreográfia szakos hallgatók vizsgaelőadása, Az elsietetett temetés mellett látható még két  felolvasószínházi produkció is, amely a Művészeti Egyetem teatrológia és drámaírás szakos hallgatóinak munkája nyomán született: Lájv és Zebra 2.0. Felsorakoznak a Köteles utcából jól ismert előadások – a Johanna, Állami, ex-terápia és Részegek – mellett a végzős rendező-szakos hallgatók vizsgerendezései: Ipso facto; A rendíthető ólomkatona; Kovács János meghal; A szecsuáni jó ember; Bányavíz; Egy elment, a többi meg követte.

A csíkszeredai kiszállást követően május 21-24. között kerül sor Marosvásárhelyen a Stúdió Színházban a végzős színis hallgatók előadásait tömörítő Miniévadra, ez alkalommal a ballagó diákok produkciói utoljára lesznek láthatók a Köteles utcában.

A fesztiválszereplések mellett a színin javában készülnek a felvételire, online és személyesen is zajlanak felvételi konzultációk, az egyetem weboldalán feltüntetett program szerint.