„Minél több vissza nem terítendő uniós finanszírozást kell a települések fejlődésére költeni, a kormány ne korlátozza ezeket a beruházásokat” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a felsőház plénumában, annak kapcsán, hogy a szenátus megszavazta a kormány káros, 127/2023-as sürgősségi rendeletét.

A szenátor elmondta: az európai uniós finanszírozásból támogatott beruházásokat minden kormány prioritásként kezelte, ehhez képest a mostani kormány havi felső határokkal korlátozza a beruházásokra költött, vissza nem térítendő finanszírozást, és a helyreállítási alapban rendelkezésre álló pénzeket.  

„Nem értjük miért kell az uniós finanszírozásokat korlátozni, az RMDSZ meglátása szerint minél több eurót kell a jólétre, a települések fejlődésére költeni, ne a kormány mondja meg, hogy havonta mennyit kell erre a célra fordítani, Romániának minden lehetőséget ki kell aknázni. Már a tavalyi év végén gondok merültek fel az uniós projektek kifizetése kapcsán, a mai döntés újabb nehézségekhez vezet” – jelentette ki Cseke Attila. Az RMDSZ-es szenátor hozzátette: a kormányrendelet egy újabb központosító intézkedés, amely a szaktárcáktól elveszi és a pénzügyminiszternek adja át a jogokat.

Cseke Attila szerint a pénzügyminiszternek egy feladata van: a jóváhagyott állami költségvetésbe a bevételi oldalon a pénzügyi forrásokat biztosítani, a szaktárcák feladatait a szaktárcák kell végezzék. Amikor a pénzügyminisztérium dönt más szakterületeken is, nem csoda hogy lassul a települések és az ország fejlődése, az egészségügy, tanügy, a mezőgazdaság pedig jelentős problémákkal küzd.