Tudtad, hogy Hans Fackelmann (1933-1979) egyik rendkívüli projektje még mindig megépítetlen és arra vár, hogy megvalósuljon? Vagy hogy Temesvárnak, szintén Fackelmann tervei alapján, az 1980-as években volt egy saját, józan és elegáns javaslata Bukarest belvárosához? Hogyan sikerült egy bánsági svábnak a kommunizmus idején felépítenie Románia két legszebb templomát?

„Örömmel tölt el, ha egy darab teret kiszakítok a kozmoszból, és a gyakorlat igényei szerint alakítom… ” – mondotta gyakorta Hans Fackelmann funkcionalista építész, aki túlságosan rövid pályafutása során az 1960-as évek úgynevezett „nemzetközi stílusának” modernista minimalizmusától a saját, expresszionista, totális művének szintéziséig jutott el, a művészetek valódi fúzióját alkalmazva, statikusokkal vagy képzőművészekkel együttműködve, mint az orsovai vagy az újszentesi római katolikus templomok esetében.

Megrendítő történetek és dokumentumok látnak napvilágot a Bánság e mérföldkőnek számító építészének életrajzából a Romániai Építészek Szövetsége Temesvári Tagozata által szervezett „Függőleges portré – Építészek a város emlékezetében” című sorozatból készült FILMESEMÉNYÉN.

Rendező: Grațian Gâldău

Koordinátorok: Sârbu Oana Sofia, Georgian Ghiura

Grafika: Ovidiu Hrin

A dokumentumfilm vetítésére vasárnap, május 12-én, 19 órakor kerül sor az újszentesi római katolikus templomban.

A belépés díjtalan.